Завантаження...

Лікування виразки шлунка

Блог
https://viasan.ua/uploads/images/987_hash=D41D8CD98F00B204E9800998ECF8427E_time=1574258634.jpeg

Симптоми виразкової хвороби


Головним симптомом появи виразкової хвороби є біль (тупий та ниючий або гострий та інтенсивний), який виникає в верхній частині живота, найчастіше в період вживання їжі. Крім болю в шлунку до симптомів виникнення хвороби відносяться такі явища як:


  • запори;
  • здуття живота;
  • відрижка;
  • тяжкість у шлунку після вживання страв;
  • знижений апетит або його відсутність;
  • блювота або нудота.


Лікування виразки шлунку

Лікування виразкової хвороби

Лікування хвороби є комплексним. Воно спрямовано на зменшення рівня кислотності в шлунку та знищення бактерій, які провокують хворобу.


Лікування медпрепаратами


Лікування препаратами та дозування призначається лікарем. Лікування може складатися з одної або двох схем.


Перша схема триває близько 21 дня. В цей час хворий приймає напівсинтетичні макроліди і пеніциліни та інгібітори.


В разі, якщо перша схема лікування не принесла плідних результатів, то застосовується друга схема. Вона включає приймання інгібіторів (антибіотиків) та антисекреторних ліків чи препаратів для підвищення захисних функцій слизової оболонки (тетрациклінів, субцитратів).


Лікування народним методом


Використання народних методів лікування суттєво посилює ефект від лікування медикаментами. При лікуванні народним методом використовуються настоянки з різноманітних лікарських рослин: зніту, льону, суниці, листків яблуні, деревію. Також можливе застосування картопляного соку, обліпихової олії, прополісу. Кожний хворий самостійно обирає той чи інший засіб народної медицини і використовує його.


Діагностика виразки шлунку


Діагностика проводиться лікарем-гастроентерологом в медичному закладі. Повна діагностика складається з наступних заходів:


  1. Аналізу калу на місткість прихованої крові.
  2. Біопсії.
  3. Ендоскопічного дослідження.
  4. Рентгену.
  5. Дослідження на наявність в кишковому тракті бактерії Хелікобактера.
  6. Аналізу крові на кількість еритроцитів та місткість гемоглобіну.

дієта при виразці шлунку

Дієта при виразці шлунку


Дотримання вірної методики харчування вкрай важливе під час лікування виразки шлунку. Вірне, різноманітне та повноцінне харчування – це запорука успішного лікування хвороби.

На протязі доби потрібно вживати страви в невеликих порціях. При цьому рекомендовано харчуватися близько шести разів за добу.


Кожна з страв має бути переважно рідкою, а харчі подроблені на мілкі кусочки. Страви готуються на пару або варяться. Вживати їх потрібно теплими (не гарячими і не холодними).


Добовий раціон хворого має складатися з наступних продуктів:

  • меду;
  • кисілів, фруктових компотів чи пюре;
  • вершків, вершкового масла, сиру;
  • парового омлету або не круто звареного яйця;
  • рідкого супу на основі крупи (наприклад, вівсяної, манної, рисової);
  • рідкої перетертої каші;
  • відвареної риби або м’яса (телячого, індичого, курячого).



З добового раціону потрібно виключити наступні продукти та страви:

  • капусту, редьку, томати, бобові (квасоля та боби);
  • цитрусові фрукти, фініки, аґрус;
  • будь-які напої з вмістом алкоголю;
  • какао, каву, чай;
  • консервовані, гострі, солоні, копчені вироби та продукти;
  • м’ясний бульйон;
  • соуси, прянощі (наприклад, гірчицю, оцет, хрін);
  • хліб та здобні хлібобулочні вироби (наприклад, млинці, запіканки, пироги);
  • консерви;
  • газовані напої;
  • цукерки, шоколад;
  • смажені страви.